τσίου: επίθετο που χαρακτηρίζει τη χροιά της φωνής μικρού πτηνού (σπουργίτι, καρδερίνα, κοτοπουλάκι). Στα αγγλικά μεταφράζεται ως twit που στον συγκριτικό βαθμό κάνει twitter. Στα ελληνικά, το τσίου χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό γι’ αυτό και ο όρος τσιούτερ-ος/η/ο δεν βρίσκεται στα επίσημα λεξικά του πατρίδας μας.
1
Τι είναι το twitter:
Ένα εργαλείο social bookmarking (δεν θα αναλύσω όλους του όροι εδώ) και όπως όλα τα social κατιτίζ ανήκει στο στόλο των εφαρμογών του web 2.0 (όπως και τα ιστολόγια, φόρα-παρτίδα, φατσοτεφτέρια ετσέτερα).
Ανοίγω παρένθεση [το web 1.0 διαχωρίζεται από το web 2.0 από το γεγονός ότι με το πρώτο απλώς αναζητάμε πληροφορίες, ενώ με το δεύτερο παρέχουμε πληροφορίες. Και τα μέσα (προγράμματα, πολογισταί, σκάλαμπλ σέρβερζ, ριλέσιοναλ βάσεις δεδομένων ετσετερά) μας παρέχονται τζάμπα. Το γιατί είναι μια καλή ερώτηση που την αφήνω ως χομγουορκ γιατί μασημένη τροφή δεν παρέχεται ποτέ από έναν ιντεράκτιβ σεφ. Πάντως η φράση του τίτλου χρησιμοποιείται από ρουφιανολήπτη) και εδω κλείνει η πρώτη παρένθεση…
2
Πώς χρησιμοποιείται:
Πολύ απλά γράφεσαι (λογκινέιμ -κάτι χαριτωμένο, πασγουορντ- κάτι σε 7 άσους ή 1234567 ή το πιο δύσκολο 1234321) και αρχίζεις να γράφεις smsάκια. Αν θες δίνεις και url από ιστοσελίδες που παραπέμπεις – τυπικά αυτός είναι ο κύριος ρόλος του ως social bookmarking tool. Και επειδή αρκετά urlς είναι πολύυυ μεγάλα μπορείς να χρησιμοποιείς υπηρεσίες στενέματος (tinyurl, tiny κλπ).
Τα πάντα βασίζονται στην απλότητα. Γράφω κάτι μικρό, τσίου! ανέβηκε. Έχετε δεi ποτέ τον malakas; Αυτό ακριβώς -ως μέγεθος πληροφορίας- αλλά με social χαρακτήρα. Δηλαδή ο καθένας έχει από ένα μινι-ιστολόγιο για να δημοσιεύει sms και τα επανατσιουτάρει ό,τι του αρέσει ή να απαντάει στο τσίου με re-τσίου-στα-μούτρα-σου κουλουπού. Αν σ’ αρέσουν τα τσιου κάποιου τον παίρνεις το κατόπι και ουτω κάθε ξιζ.
3
Πότε, πού, με τι;
Πάντα, παντού και με τα πάντα (απάντηση που καλύπτει αρκετούς τσιούτερς). Ανά το κόσμο θα βρούμε κατομύργια αθρώπους να στέλνουν από το αππ του άι-φον τους τσίουζ («μια στιγμή να πάω τουαλέτα και φεύγω», «έλα, βρήκα ταξί σε 20 είμαι εκεί», «ρε σεις τι ώρα είναι;», «βαριέμαι να κάνω τσίου» και άλλες απίθανα χρήσιμες πληροφορίες)
4
Οργάνωση:
Από επιεικώς στοιχειώδης έως ρεαλιστικά μηδενική. Κάθε τσίου ακούγεται μόλις το λες. Αν απαντήσεις μετά από μερικά άλλα τσίου σε προηγούμενο τσίου… τι ‘χες γιάννη τι χα πάντα! Κατηγοριοποίηση γίνεται με τα λεγόμενα χασταγκζ (προτεινόμενη ετυμολογία: χάσε-τα-tags). Δε λέω άλλα, γιατί δεν υπάρχουν άλλα.
5
Δύναμη:
Η δύναμη του μέσου είναι πραγματικά μεγάλη. Γιατί ναι μεν το μέσο δημιουργήθηκε για ένα άλφα σκοπό, αλλά δομικά παρέχει κάποιες βήτα ή και γάμα τολμώ να πω δυνατότητες -όπως και κάθε σόσιαλ μέσο, δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός, αν όχι παρακαλώ να με διακόψετε. Παράδειγμα: από πρόσφατο [τσίου / re-τσίου-αλήθεια;-τσίου / ναι!-τσίου-κι-εδώ] μπορώ να βεβαιώσω ότι έκρηξη βόμβας έγινε γνωστή πριν καν βγει έκτακτο δελτίο στην τηλεόραση. Επίσης τα νέα από τα shiptogaza http://twitter.com/search?q=%23shiptogaza μεταδόθηκαν σαφώς πιο γρήγορα και οπωσδήποτε πιο αξιόπιστα.
6
Λογοκρισία:
Ντροπή σας, τι πάτε και σκέφτεστε τώρα! Να το πούμε καλύτερα τεχνικό πρόβλημα.
Η αλήθεια είναι ότι προχθές μετά τα πρώτα τσίου για την επίθεση των Ισραηλινών στα πλοία της ανθρωπιστικής επίθεσης, τα χασταγκζ δεν λειτουργούσαν, αλλά ανέφεραν τεχνικό πρόβλημα. Το παράξενο είναι -λέμε τώρα οι συνωμοσιολόγοι- ότι η σελίδα που πληροφορούσε για το πρόβλημα δεν είχε το τυπικό φαλαινόλαθος που χρησιμοποιεί το twitter σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ και στο σόρσκοουντ της σελίδας δεν είχε περάσει κανένα λαθάκι της ντι-μπέιζ του (το τελευταίο δηλώνει καλό προγραμματισμό, το πρώτο όμως είναι κοματάκι περίεργο). Από την άλλη, τα τσιου που κάναν οι φόλουερς (οι που τους πήραμε στο κατόπι ντε!) ερχόντουσαν κανονικά. Ήταν, λοιπόν, λογοκρισία;
Χμμ! δεν το αποκλείω. Και με το φτωχό μου το μυαλό αυτό έγινε για να ανοίξουμε και τις τηλεοράσεις να μάθουμε το κατιτίς παραπάνω γιατί και οι ΔΟΛιογράφοι και οι ΔΟΛιοπαρουσιαστές ειδήσεων (ανά τον κόσμο) άνθρωποι είναι και κάνουν ρεπορτάααζζζ και πέσαν και 10-20 νεκροί να μη πέσουν 4-5 διαφημίσεις κρίμα είναι…
— —
Παρένθεση Bonus (Μια και είπαμε για τα δύο web να πουμε και λίγα λόγια για το web 3.0 που είναι στα σκαριά. Αυτούνο δεν χρειάζεται πληροφορίες για να λειτουργήσει ούτε ιντεράξια, καθότι εκτρέφεται από τες βάσεις δεδομένων των μέσα web 2.0 -τι λες τώρα- και έχει τα δικά του λογισμικά αλλά και υλικά για να τις αναλύσει, να συμπεράνει επιπλέον πληροφορίες και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Λέξεις κλειδιά για παραέξω μελέτη: σειριακές βάσεις δεδομένων, άι-πι βερζιον σιξ, ντάτα μάιν (έχει κι άλλα αλλά αρχίστε μ’ αυτά και θα δούμε). Πίσης να προσθέσω ότι στο λαό έχει δοθεί -λέμε τώρα- λίγο από το web 3.0, κάτι σαν web 2μιση, 3-παρά… Μήπως έχετε δει τη δυνατότητα που δίνουν κάποιες υπηρεσίες για άουτο χιούμαν τάγκινκ των φωτογραφιών που φιλοξενούν; Δηλαδή «πες μου ποιος είναι αυτός και γω θα στον βρω και στις υπόλοιπες φωτο του δικτύου μου»; Να τη κλείσω την παρένθεση; καλά τη κλείνω.) <- τέλος.
PR:
- κάνω τσιου στη διεύθυνση: http://twitter.com/geobase
- η συγκάτοικός μου είναι στο διπλανό πεβάζι: http://twitter.com/aaduck
— —
TEST (version 0.9.beta):
Αν θέλεις κάνε τσίου το άρθρο, τα ουσιαστικά, τα ρήματα, τα σημεία στήξης ή όλο το κείμενο: τσίου!
τσίουντ ολρέδυ!
Εγώ δεν βλέπω τσιου! Ισως να φταίει το ότι η τεχνική είναι σε beta version -αν και έχει ψιλοδοκιμαστεί πριν καλοανέβει. Αν θες και το ξαναδοκιμάζεις. Θενκσ τα πλείστα όσα…
Δεν το μπορώ, παπί μου, το τουιτ.. Ποιος να θέλει να ξέρει τι τρέχει στη ζωή μου όλη την ώρα; Μόνο εσύ είσαι στο τουίτι μου (ευτυχώς), αν και μπορώ να σου πω κι από εδώ ότι δεν έχουμε προς το παρόν σπουδαία νέα από το δυτικό μέτωπο. Φιλάκια παπάκι μου καλό, να προσέχεις, μου λείπεις για..
Παιδιά, είμαι πολύ βαριά για κλαδιά και τσίου. Θα το αφήσω για μιαν άλλη ζωή…
Εγώ πάλι, που έχω αλαφρύνει (πώς με βρίσκεις, mamma? 😛 )
και τσιου και κλαδάκια και ό,τι θέτε
(πολύ καλό σεφ μας, το κρατώ για να λύνω απορίες σε αρχάριους 😉 )
Τσιου!
Σε περιμένω για ιδιαίτερα (πού χάθηκες μαρή; )
done 😉
ρητσίουντ!!! 😳
@θαλασσάκι: θα τα μεταφέρω
@μάμμα: όχι καλέ! εγώ είμαι 100+ και πάω μια χαρά!
@νατασσάκι: γειτόνοι και στις παραλίες, γειτόνοι και στα πευκάκια (ολούθε) 🙂 για ανέλαβε τη μάμμα σε παρακαλώ…
@ρεντμπαλουν: θενκς.
@κροτίδα: γιατί τέτοιες ντροπές;
γιατί έκανα μλκία την προηγούμενη φορά. Αργώ αλλά τα πιάνω!
το ειδαμε και αυτο: ο λαδεμπορας εγινε πουλακι 😆 [να δω ποσο θα σε αντεξει το κλαδακι σεφ]
.
καλα, ενα προγραμμα που να συνδεει ολη αυτη την κοινωνικη δικτυωση -σωτε να μη χανεται καποιος- δεν εχει βγει ακομη; [ειπαμε ιντερακτιβ το γουεμπ 2 αλλα οχι και ετσι]
για να κανω μια αντιστοιχιση: δεν γινεται να εισαι ολη μερα στο μπαλκονι και να συζητας με τους γειτονους για το γινεται στη γειτονια [ουτε οι κουτσομπολες δεν το κανουν αυτο] 😛
Μούργε, απορώ που δε σε έχω δει ακόμα στο τουΐτερ. Αν και καλύτερα, γιατί θα μας έπρηζες με τα λίλιουμ και τις ορχιδέες. Κάτσε εκεί που κάθεσαι καλύτερα!
κροτ, εδω με το ζορι κραταω το ρημαδομπλογκ.
αμαν πια!
[μηπως ειναι λιγο υπερεκτιμημενο;]
όι, έχει πλάκα. μήπως να σου φτιάξουμε εμείς ένα λογαριασμό και να ποστάρουμε ως μούργοι; χμμμμ…..
Σεφίνης, αυτό δεν είναι ποστ, το manual του αρχάριου στο twitter είναι!
Εύγε! 😀
@Δον Μούργο, υπάρχουν και προγράμματα που συνδέουν την κοινωνική δικτύωση. Εγώ χρησιμοποιώ το http://flock.com/ (μερικές φορές)
Γειαααα!
Παίδες, εγώ απέχω γιατί είναι η αλήθεια: δεν προλαβαίνω. Εδώ ακόμα και το πανάρχαιο γιαχού μέσαντζερ, όποτε το βλέπω -που δεν το βλέπω πια- βγάζω καντήλες! Ούτε τουίτερ, ούτε φέις μπουκ… κι εγώ με το ζότρι το κρατάω το μπλογκ. Τι να κάνω η μάνα; Να κλωνοποιηθώ; Αλλά και χρόνο να’ χα, έχω αλλεργιά στις ορχιδέες και στα δωράκια… βαριέμαιιιιι!!
χαιρετώ
Μετεωριτάκι, καταλαβαίνω και θαυμάζω το κουράγιο σου και κάθε μαμάς το κουράγιο σήμερα – έστω από μακριά. Ρίξε μια ματιά στο twitter, όμως, εξοικονομεί πολύ χρόνο στη διαδικτυακή ενημέρωση. τραστ μι 😉